x x x x x
magyar boszorkányszövetség
 .: A Szövetségről :.   .: Hírek :.   .: Tárgyak :.   .: Kapcsolat :.
Eszközök | Használati tárgyak | Amulettek | Múzeum | Teljes lista

Légkör

Szabadtéri helyszinek

Az oktatóterem

Ingák, viaszbábuk, tűk, szögek és tövisek

Piros olaj

Zöld olaj

Fekete olaj

Mágikus pecsétek

Mágikus terítők

Mágikus víz

Csanak. A szövésnél használatos fonalbehúzó. Fiatal lányok a távollévő kedvesüknek ebbe a tárgyba helyezett üzenetekkel/ virág, pántlika darab, sütemény részek stb./
Próbáltak jelt adni a választottjuknak. Feltöltés után, alkonyatkor a patak vizére helyezték és elengedték a sodrásban. Gyűjtötte és adományozta Abafi Cézár, Budapest.

Viaszöntő tányérok. Ritka darabok, ezek teljesen elkülönítetten voltak a háztartásban ami más tárgyakra nem igazán volt jellemző. A tányérba hideg vizet raktak és ebbe öntötték az olvasztott méhviaszt. Használta: Luca néne, Töröcske. Gyűjtötte és adományozta Szilágyi Alexandra, Pécs.

Kultikus faragvány. Más földjén elásva a termés elsatnyulását okozta. Eredeti rontó anyag. Gyűjtötte és adományozta: Rozgonyi Klára, Isaszeg.

Rituális kutya állkapocs. Rontás ellen az istálló tetejébe építették bele. Gyűjtötte és adományozta: Berkes Péter, Fehérgyarmat.

Szakajtó. Gyógyfüvek tárolására használták. Ha nem volt alja /tészta keltető szakajtó/ holdnézésre /jövendölésre/ használták. Használta: Colos garabonciás, Doma(SK). Gyűjtötte és adományozta: Boris Subotic, Pozsony.

Csévéző. Imamalomként is szolgált szerelmi varázsláshoz. Az áhított személy kisebb használati tárgyát a tárolóba tették, egy piros kendővel letakarva és tenyérrel forgatva imádkoztak, hogy a kérés mihamarabb beteljesüljön. Fiuk is használták. Gyűjtötte és adományozta: Hidas Éva, Eger.

Kézi orsók. Eljegyzés utáni jóslásokra használták, az eljövendő élet minőségének tudakolására. Fejjel lefelé az asztalra állították, ráhúzva a jegy gyűrűt megpörgették és lerántották róla. A dőlési irányból lehetett következtetni az elkövetkezőkre. Gyűjtötte és adományozta: Neményi Zoltán, Szabadka.

Kofa mérleg. Gyógyfüvek adagolásához/ eladásához/ főleg fürdők készítéséhez használták. Használta Babarci néne, Ispánk. Gyűjtötte és adományozta, Pák Valéria, Szent Gotthárd.

Sajtár. Tejgyűjtésre és az ezzel kapcsolatos rontáslevételekhez használták. Gyakran fejték vele az asztal lábát, vagy a kapufélfát. Használta: Tokos garabonciás 1940-52-ig, Bihardancsháza. Gyűjtötte és adományozta, Lóga Viola, Karcag.

Vászonzsák. Nagyobb mennyiségben használt (kamilla, hársfa, széna stb.) gyógynövény tárolására. Használta a Vajda család 1950- 92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya..

Fadézsa. Gyógynövények magját/ amit péppé zúzva pakolásra használtak a beteg testrészen/ tárolták benne. Használta a Vajda család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.

Lidércfogó. Vesszőcsapda amibe egy madárfészket helyeztek. A lidérc (ludvérc) bement és megpihent, nem bántotta a háziakat. Használta Kató néni 1966-89-ig, Hollókő. Gyűjtötte és adományozta: Binger Vilmos, Aszód.

Masinás edény. Ebben az edényben főzték a gyógyfű sűrítményeket. Használta a Vajda család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.

Len szál gombolyag. Szerelmi lekötésekhez és más lefogó rituálékhoz használták. Gyakran varrták a dunyhába vagy a párnába. Gyűjtötte és adományozta: Bíró Mária, Sopron.

Krumplitörő. Kifőzött gyógyfüveket és magvakat törtek vele péppé. Azok használták akiknek nem volt mozsaruk. Használta a Vajda Család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.

Korabeli járóka. A kör kivágásnak mágikus védelmet tulajdonítottak, ez óvta a kicsit a rontás ellen. Gyakran látták el, mágikus védelmi faragásokkal a kör belsejét vagy a lap alját. Kb.1920-s évek. Gyűjtötte és adományozta Mujzer Veronika, Balassagyarmat.

Ajtófélfába szúrt kacor. A rossz szándékú látogatók, szellemek és lidércek ellen. Gyűjtötte és adományozta: Koromzai Angelika, Kassa.

Gonoszriasztó csörgő. Súlyos betegségnél a virrasztó ápoló, rendszeres időközönként megrázta, körben a szobában, hogy elriassza rossz lelkeket. Gyüjtötte és adományozta Borsoskúti Bendegúz, Bácskatopolya.

Kézimotolla. A temetés utáni napokban használták, a úgy érezték a halott szelleme visszajött, mécses, gyertya vagy petróleum lámpa fölött forgatták, elkűldő szöveget mormolva, addig mig a szellem el nem távozott. Gyüjtötte és ajándékozta Abafi Cézár.

Gyógynövényszedőkéstartó tülök.A legrégibb darab muzeális tárgy. Eredete 1876. Tolajdonosa a rovás szerint: kisnéMeth Istványé. Jól látható rajta a védelmi Szélkerék. Gyüjtötte és ajándékozta: Abafi Cézár.

Eddigi gyűjtésekből ezek voltak azok a tárgyak, amelyek felkelthetik az érdeklődők figyelmét a néhány évtizede még működő falusi boszorkányság iránt. Ez a boszorkányság még elszigetelt volt. Majdnem minden falunak megvolt a maga vénasszonya vagy garabonciása. A kis távolságon belül élők ismerték is egymást, de külvilág felé igyekeztek titkolni, amennyire csak lehetett. A második világháború előtt a klérustól féltek, utána a kommunistáktól. Mire ideért a demokrácia, szinte kihaltak.

Bár sokan nem szerették őket, mert féltek tőlük vagy csúnyák voltak az öregségtől, esetleg testi hibásak voltak, mégis sok embernek segítettek, főleg azoknak akik bíztak bennük. A használati tárgyaik, mind népi eredetűek voltak, így más családokban is előfordulhattak, náluk már megjelent az igyekezet,hogy csak arra az egy célra használják a tárgyaikat.

Továbbra is fejlesztjük a múzeum anyagát és amennyiben érdekes dologra bukkanunk, azonnal feltesszük a weboldalunkra, hogy mindenki láthassa. Mivel múzeumunk szezonális helyen van, új helyet keresünk neki. Addig sajnos csak az interneten látható a kiállítás.

KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYOZÓINKNAK, HOGY ADOMÁNYAIKKAL SEGÍTETTÉK A KIÁLLÍTÁS LÉTREJÖTTÉT.

Szövetség |  Hírek |  Szolgáltatások |  Tárgyak |  Boszorkányellátó |  Kapcsolat