x x x x x
magyar boszorkányszövetség
 .: A Szövetségről :.   .: Hírek :.   .: Tárgyak :.   .: Kapcsolat :. 
Eszközök | Használati tárgyak | Amulettek | Múzeum | Teljes lista

A Kard

A Tőr

A Füstölő

A Varázspálca

A Boszorkányborok

A Rituális seprű

A Rituális álarc

A Boszorkány ruhák

A Kristálygömbök

A Boszorkány üst

A Varázsszeres ládika

A Quijja tábla

A Szellemidéző tábla

Az Íróasztal

A Spiritiszta asztal

A Rituálisan előkészített asztal

A Házi-oltár

A Tűztartók

Egy stúdió előtere

Egy varázsszoba sarka

Egy Varázstükör

Egy Mágikus szoba

Egy Mágiához előkészített asztal

Egy Házi-oltár részletes leírása

Egy Speciális tároló vitrin

Egy mágusszoba

Speciális ajtótakarók

Légkör

Szabadtéri helyszinek

Az oktatóterem

Ingák, viaszbábuk, tűk, szögek és tövisek

Piros olaj

Zöld olaj

Fekete olaj

Mágikus pecsétek

Mágikus terítők

Mágikus víz

 

 

 


Csanak. A szövésnél használatos fonalbehúzó. Fiatal lányok a távollévő kedvesüknek ebbe a tárgyba helyezett üzenetekkel/ virág, pántlika darab, sütemény részek stb./
Próbáltak jelt adni a választottjuknak. Feltöltés után, alkonyatkor a patak vizére helyezték és elengedték a sodrásban. Gyűjtötte és adományozta Abafi Cézár, Budapest.


Viaszöntő tányérok. Ritka darabok, ezek teljesen elkülönítetten voltak a háztartásban ami más tárgyakra nem igazán volt jellemző. A tányérba hideg vizet raktak és ebbe öntötték az olvasztott méhviaszt. Használta: Luca néne, Töröcske. Gyűjtötte és adományozta Szilágyi Alexandra, Pécs.


Kultikus faragvány. Más földjén elásva a termés elsatnyulását okozta. Eredeti rontó anyag. Gyűjtötte és adományozta: Rozgonyi Klára, Isaszeg.


Rituális kutya állkapocs. Rontás ellen az istálló tetejébe építették bele. Gyűjtötte és adományozta: Berkes Péter, Fehérgyarmat.


Szakajtó. Gyógyfüvek tárolására használták. Ha nem volt alja /tészta keltető szakajtó/ holdnézésre /jövendölésre/ használták. Használta: Colos garabonciás, Doma(SK). Gyűjtötte és adományozta: Boris Subotic, Pozsony.


Csévéző. Imamalomként is szolgált szerelmi varázsláshoz. Az áhított személy kisebb használati tárgyát a tárolóba tették, egy piros kendővel letakarva és tenyérrel forgatva imádkoztak, hogy a kérés mihamarabb beteljesüljön. Fiuk is használták. Gyűjtötte és adományozta: Hidas Éva, Eger.


Kézi orsók. Eljegyzés utáni jóslásokra használták, az eljövendő élet minőségének tudakolására. Fejjel lefelé az asztalra állították, ráhúzva a jegy gyűrűt megpörgették és lerántották róla. A dőlési irányból lehetett következtetni az elkövetkezőkre. Gyűjtötte és adományozta: Neményi Zoltán, Szabadka.


Kofa mérleg. Gyógyfüvek adagolásához/ eladásához/ főleg fürdők készítéséhez használták. Használta Babarci néne, Ispánk. Gyűjtötte és adományozta, Pák Valéria, Szent Gotthárd.


Sajtár. Tejgyűjtésre és az ezzel kapcsolatos rontáslevételekhez használták. Gyakran fejték vele az asztal lábát, vagy a kapufélfát. Használta: Tokos garabonciás 1940-52-ig, Bihardancsháza. Gyűjtötte és adományozta, Lóga Viola, Karcag.


Vászonzsák. Nagyobb mennyiségben használt (kamilla, hársfa, széna stb.) gyógynövény tárolására. Használta a Vajda család 1950- 92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya..


Fadézsa. Gyógynövények magját/ amit péppé zúzva pakolásra használtak a beteg testrészen/ tárolták benne. Használta a Vajda család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.


Lidércfogó. Vesszőcsapda amibe egy madárfészket helyeztek. A lidérc (ludvérc) bement és megpihent, nem bántotta a háziakat. Használta Kató néni 1966-89-ig, Hollókő. Gyűjtötte és adományozta: Binger Vilmos, Aszód.


Masinás edény. Ebben az edényben főzték a gyógyfű sűrítményeket. Használta a Vajda család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.


Len szál gombolyag. Szerelmi lekötésekhez és más lefogó rituálékhoz használták. Gyakran varrták a dunyhába vagy a párnába. Gyűjtötte és adományozta: Bíró Mária, Sopron.


Krumplitörő. Kifőzött gyógyfüveket és magvakat törtek vele péppé. Azok használták akiknek nem volt mozsaruk. Használta a Vajda Család 1950-92-ig. Gyűjtötte és adományozta Vajda Karolina, Tatabánya.


Korabeli járóka. A kör kivágásnak mágikus védelmet tulajdonítottak, ez óvta a kicsit a rontás ellen. Gyakran látták el, mágikus védelmi faragásokkal a kör belsejét vagy a lap alját. Kb.1920-s évek. Gyűjtötte és adományozta Mujzer Veronika, Balassagyarmat.


Ajtófélfába szúrt kacor. A rossz szándékú látogatók, szellemek és lidércek ellen. Gyűjtötte és adományozta: Koromzai Angelika, Kassa.


Gonoszriasztó csörgő. Súlyos betegségnél a virrasztó ápoló, rendszeres időközönként megrázta, körben a szobában, hogy elriassza rossz lelkeket. Gyüjtötte és adományozta Borsoskúti Bendegúz, Bácskatopolya.


Kézimotolla. A temetés utáni napokban használták, a úgy érezték a halott szelleme visszajött, mécses, gyertya vagy petróleum lámpa fölött forgatták, elkűldő szöveget mormolva, addig mig a szellem el nem távozott. Gyüjtötte és ajándékozta Abafi Cézár.


Gyógynövényszedőkéstartó tülök.A legrégibb darab muzeális tárgy. Eredete 1876. Tolajdonosa a rovás szerint: kisnéMeth Istványé. Jól látható rajta a védelmi Szélkerék. Gyüjtötte és ajándékozta: Abafi Cézár.

Eddigi gyűjtésekből ezek voltak azok a tárgyak, amelyek felkelthetik az érdeklődők figyelmét a néhány évtizede még működő falusi boszorkányság iránt. Ez a boszorkányság még elszigetelt volt. Majdnem minden falunak megvolt a maga vénasszonya vagy garabonciása. A kis távolságon belül élők ismerték is egymást, de külvilág felé igyekeztek titkolni, amennyire csak lehetett. A második világháború előtt a klérustól féltek, utána a kommunistáktól. Mire ideért a demokrácia, szinte kihaltak.

Bár sokan nem szerették őket, mert féltek tőlük vagy csúnyák voltak az öregségtől, esetleg testi hibásak voltak, mégis sok embernek segítettek, főleg azoknak akik bíztak bennük. A használati tárgyaik, mind népi eredetűek voltak, így más családokban is előfordulhattak, náluk már megjelent az igyekezet,hogy csak arra az egy célra használják a tárgyaikat.

Továbbra is fejlesztjük a múzeum anyagát és amennyiben érdekes dologra bukkanunk, azonnal feltesszük a weboldalunkra, hogy mindenki láthassa. Mivel múzeumunk szezonális helyen van, új helyet keresünk neki. Addig sajnos csak az interneten látható a kiállítás.KÖSZÖNJÜK ADOMÁNYOZÓINKNAK, HOGY ADOMÁNYAIKKAL SEGÍTETTÉK A KIÁLLÍTÁS LÉTREJÖTTÉT.Szövetség |  Hírek |  Szolgáltatások |  Tárgyak |  Boszorkányellátó |  Kapcsolat