x x x x x
magyar boszorkányszövetség
 .: A Szövetségről :.   .: Hírek :.   .: Tárgyak :.   .: Kapcsolat :. 
Eszközök | Használati tárgyak | Amulettek | Múzeum | Teljes lista

A Kard

A Tőr

A Füstölő

A Varázspálca

A Boszorkányborok

A Rituális seprű

A Rituális álarc

A Boszorkány ruhák

A Kristálygömbök

A Boszorkány üst

A Varázsszeres ládika

A Quijja tábla

A Szellemidéző tábla

Az Íróasztal

A Spiritiszta asztal

A Rituálisan előkészített asztal

A Házi-oltár

A Tűztartók

Egy stúdió előtere

Egy varázsszoba sarka

Egy Varázstükör

Egy Mágikus szoba

Egy Mágiához előkészített asztal

Egy Házi-oltár részletes leírása

Egy Speciális tároló vitrin

Egy mágusszoba

Speciális ajtótakarók

Légkör

Szabadtéri helyszinek

Az oktatóterem

Ingák, viaszbábuk, tűk, szögek és tövisek

Piros olaj

Zöld olaj

Fekete olaj

Mágikus pecsétek

Mágikus terítők

Mágikus víz

 

 

 

BOSZORKÁNY MÚZEUM

Előzménye:

A Magyar Boszorkányszövetség vezetősége és aktív tagjai elhatározták, hogy feldolgozzák és a nagyközönség elé tárják a Kárpát medencében fellelhető, a boszorkánysághoz kötődő használati és kultikus tárgyakat. Tagjainkat megkértük, hogy a környezetükben/ családi vagy lakókörnyezet/ szedjék össze és adományozzák a múzeumnak azokat a használati tárgyakat, amelyről tudják, hogy egy bizonyos boszorkánysággal foglalkozó személy használta valamely praktikához vagy a praktika elősegítéséhez. Nagyon sok anyag gyűlt össze és ezekből válogattuk ki a kiállítás anyagát.
Ez úton szeretnénk a gyűjtőknek és adományozóknak köszönetet mondani. Minden tárgy mellé odaírjuk az adományozó és a használója nevét és azt a dátumot amikor néha csak körülbelüli/ használták. Ez a kiállítás csak az úgynevezett népi boszorkánysághoz tartozó használati tárgyakat mutatja be, gondosan kerültük a rosszhírű inkvizíciós eszközök bemutatását és másodrészben a modernkori/ városi/ boszorkányság használati tárgyait mutatja be.
Köszönet KUTI DÁNIELNEK, aki a fotókat készítette a kiállított tárgyakról.

A MAGYARORSZÁGI BOSZORKÁNYSÁG MÚLTJA, JELENE ÉS MŰVÉSZETE
1. Rész
A FELTÁRHATÓ MÚLT TÁRGYAI


Vízhordó vagy csöcsös korsó. Nyáron az aratóknak ebben hordták az ivóvizet. Hűvösebb időkben a vajákos asszony ebben vitte a gyógynövényfőzetet a beteg házához. Használta Pirinéne kb. 1920- 30 között. Gyűjtötte és adományozta Csaó C N. Kálózi Piroska. Pápa.


Tejes csupor. Tejet tároltak benne, vagy aludttejet készítettek benne. A vajákos asszony az újszülött házához kölcsönadta, hogy a bölcső mellé tegyenek benne aludttejet, hogy éjjel úgy aludjon a csecsemő is. Használta: Nusinéne kb.1930-50 között. Gyűjtötte és adományozta Molnár Gábor: Budapest.


Boroskorsó. Az újborral ebből a korsóból locsolták meg a szőlő négy sarkát és a présház bejáratát a bő termés érdekében és a gazda családja ebből ivott elsőnek az új termésből. Másokat csak akkor kínáltak ebből, ha jó barátok voltak. Használta: a Nagy család 1930- 1978-ig. Gyűjtötte és adományozta Nagy Ágnes Gyöngyös.


Lekváros szilke. A gyerekeknek a gyógynövénykivonatokat szívesen keverték szilvalekvárba, mert így könnyebben meg lehetet etetni. Liba vagy disznózsírral készítettek körömvirág kenőcsöt a szilkében, kemencében sütve. Használta: Juszuf bá 1940- 60-ig. Gyűjtötte és adományozta K. Móna Eleonóra.


Mozgatható fakeretes tükör. Eredetileg borotválkozáshoz és szépítkezéshez használhatták. Királytövisekkel díszítve viszont átkozódáshoz használták. A tükör mögé tették az áldozat ruhadarabját vagy fotóját. Ismeretlen felhasználó Nógrád megyéből kb. 1920-ból. Gyűjtötte és adományozta Abafi Cézár.


Kos fejes gyertyatartó. A két szarva közé helyezték a gyertyát és így használták erőrituálékhoz. Használta: Babanéne kb. 1930. Gyűjtötte és adományozta Gyetvainé Mohács.


Kecskeszarv. Rontás ellen ezt tették a súbos kemence tetejére, ebben tartották a gyógyfű szedő kést és ennek a reszelékéből szórtak az átkozódó szomszéd kapuja elé, hogy belelépjen, és tompítsa a rosszindulatát. Használta: Mogyorósi família: 1950-tol napjainkig. Gyujtötte és adományozta Mogyorósi Tibor Kaposvár.


Ló koponya. Táltos szertartásokon és tavaszváró varázslásoknál használatos szerencsehozó totem. Sohasem adták kölcsön. Használta: Döme bá, garabonciás 1930-72-ig Bugacon. Gyűjtötte és adományozta Janda Nikolett Érd.


Harmatszedő lepedő. Erős és vastag. Kézi szövésű lenvászon. Hajnalban meztelen szűz lányoknak/ boszi tanulóknak/ kellett szedni a harmatot. Speciális köcsögben tárolták és szerelmi varázsláshoz, valamint idegi gyógyításokhoz használták. Használta Rebi néne 1947- 89-ig. Gyűjtötte: és adományozta Barabás Erika Budapest.


Speciálisan átalakított paraszt órák. Az éjféli ütéseivel tompította az éjfél és az egy óra közötti (szellemek órája) időszakot. Használói: Kürtös család, Pély. Gyűjtötte és adományozta Bárány János Bécs.


Gyógynövény tartó lopótökből. Mikor házhoz hívták a boszorkányt gyógyítani, ilyenekbe vitte magával a meg felelő füveket vagy keveréket. Használta: Hóka füves ember 1936-62-ig. Gyűjtötte és adományozta Rotker Katalin Kecskemét.


Kavaró. Kenőcsök készítésénél használatos fenyőfakeverő. A körömvirág kenőcsön kívül mindet ilyennel kevertek. A fenyő anyagának is volt jelentősége. Használta Tecanéne Szatmárcseke, 1942-86-ig. Gyűjtötte és adományozta Farkas Dóra Nagyvárad.


Démonűző tojás. Feketére festett, kifujt pulyka vagy libatojás Egyszínű fonalból font kanóccal az ablakfélfára lógatták fel és így szavatolták a bőséget és a termékenységet. Használta: Soós család Szerencs. Gyűjtötte és adományozta Klumpera Imola Győr.


Növénygyujto favilla. Speciálisan csak nagybani gyógynövény gyujtéséhez. Például kamilla vagy egyedi összetételű széna a fürdőkhöz vagy gőzölésekhez (inhalálásokhoz). A vas rontja a növény hatásfokát. Használta Balog Júlia Ibrány l954- 81- ig. Gyűjtötte és adományozta V. Vanda Lia.


Speciális péklapátok. A teliholdat szimbolizálják. Seprűvel és a villával azonos helyet foglal el a néphitben a boszorkánysággal kapcsolatban. Ezekkel a lapátokkal húzták ki a kemencéből a növényes cipót, melynek forró belét a beteg testrészre helyezték. Főként gyengébb szélütésnél a fejre tették. Használták: Papeszku család Marosvásárhely 1928-61- ig. Gyujtötte és adományozta Kóródiné Vali.


Tilolók. Ilyet használtak a len tisztításához, amelyből a harmatszedő lepedőt szőtték. Használta és adományozta a Folek család Miskolc.


Speciális gyógyfűszedő sarló és kéreghántó szekerce. A fakéregből tudtak borogatást és teát is készíteni. Használta: Julcsi néne Visegrád 1921- 68- ig. Gyűjtötte és adományozta: Vladár Kálmán Vác


Tovább
(Boszorkány múzeum 1. rész - 2. oldal)Szövetség |  Hírek |  Szolgáltatások |  Tárgyak |  Boszorkányellátó |  Kapcsolat