x x x x x
magyar boszorkányszövetség
 .: A Szövetségről :.   .: Hírek :.   .: Tárgyak :.   .: Kapcsolat :.
Eszközök | Használati tárgyak | Amulettek | Múzeum | Teljes lista

Légkör

Szabadtéri helyszinek

Az oktatóterem

Ingák, viaszbábuk, tűk, szögek és tövisek

Piros olaj

Zöld olaj

Fekete olaj

Mágikus pecsétek

Mágikus terítők

Mágikus víz

BOSZORKÁNY MÚZEUM

Előzménye:

A Magyar Boszorkányszövetség vezetősége és aktív tagjai elhatározták, hogy feldolgozzák és a nagyközönség elé tárják a Kárpát medencében fellelhető, a boszorkánysághoz kötődő használati és kultikus tárgyakat. Tagjainkat megkértük, hogy a környezetükben/ családi vagy lakókörnyezet/ szedjék össze és adományozzák a múzeumnak azokat a használati tárgyakat, amelyről tudják, hogy egy bizonyos boszorkánysággal foglalkozó személy használta valamely praktikához vagy a praktika elősegítéséhez. Nagyon sok anyag gyűlt össze és ezekből válogattuk ki a kiállítás anyagát.
Ez úton szeretnénk a gyűjtőknek és adományozóknak köszönetet mondani. Minden tárgy mellé odaírjuk az adományozó és a használója nevét és azt a dátumot amikor néha csak körülbelüli/ használták. Ez a kiállítás csak az úgynevezett népi boszorkánysághoz tartozó használati tárgyakat mutatja be, gondosan kerültük a rosszhírű inkvizíciós eszközök bemutatását és másodrészben a modernkori/ városi/ boszorkányság használati tárgyait mutatja be.
Köszönet KUTI DÁNIELNEK, aki a fotókat készítette a kiállított tárgyakról.

A MAGYARORSZÁGI BOSZORKÁNYSÁG MÚLTJA, JELENE ÉS MŰVÉSZETE
1. Rész
A FELTÁRHATÓ MÚLT TÁRGYAI

Vízhordó vagy csöcsös korsó. Nyáron az aratóknak ebben hordták az ivóvizet. Hűvösebb időkben a vajákos asszony ebben vitte a gyógynövényfőzetet a beteg házához. Használta Pirinéne kb. 1920- 30 között. Gyűjtötte és adományozta Csaó C N. Kálózi Piroska. Pápa.

Tejes csupor. Tejet tároltak benne, vagy aludttejet készítettek benne. A vajákos asszony az újszülött házához kölcsönadta, hogy a bölcső mellé tegyenek benne aludttejet, hogy éjjel úgy aludjon a csecsemő is. Használta: Nusinéne kb.1930-50 között. Gyűjtötte és adományozta Molnár Gábor: Budapest.

Boroskorsó. Az újborral ebből a korsóból locsolták meg a szőlő négy sarkát és a présház bejáratát a bő termés érdekében és a gazda családja ebből ivott elsőnek az új termésből. Másokat csak akkor kínáltak ebből, ha jó barátok voltak. Használta: a Nagy család 1930- 1978-ig. Gyűjtötte és adományozta Nagy Ágnes Gyöngyös.

Lekváros szilke. A gyerekeknek a gyógynövénykivonatokat szívesen keverték szilvalekvárba, mert így könnyebben meg lehetet etetni. Liba vagy disznózsírral készítettek körömvirág kenőcsöt a szilkében, kemencében sütve. Használta: Juszuf bá 1940- 60-ig. Gyűjtötte és adományozta K. Móna Eleonóra.

Mozgatható fakeretes tükör. Eredetileg borotválkozáshoz és szépítkezéshez használhatták. Királytövisekkel díszítve viszont átkozódáshoz használták. A tükör mögé tették az áldozat ruhadarabját vagy fotóját. Ismeretlen felhasználó Nógrád megyéből kb. 1920-ból. Gyűjtötte és adományozta Abafi Cézár.

Kos fejes gyertyatartó. A két szarva közé helyezték a gyertyát és így használták erőrituálékhoz. Használta: Babanéne kb. 1930. Gyűjtötte és adományozta Gyetvainé Mohács.

Kecskeszarv. Rontás ellen ezt tették a súbos kemence tetejére, ebben tartották a gyógyfű szedő kést és ennek a reszelékéből szórtak az átkozódó szomszéd kapuja elé, hogy belelépjen, és tompítsa a rosszindulatát. Használta: Mogyorósi família: 1950-tol napjainkig. Gyujtötte és adományozta Mogyorósi Tibor Kaposvár.

Ló koponya. Táltos szertartásokon és tavaszváró varázslásoknál használatos szerencsehozó totem. Sohasem adták kölcsön. Használta: Döme bá, garabonciás 1930-72-ig Bugacon. Gyűjtötte és adományozta Janda Nikolett Érd.

Harmatszedő lepedő. Erős és vastag. Kézi szövésű lenvászon. Hajnalban meztelen szűz lányoknak/ boszi tanulóknak/ kellett szedni a harmatot. Speciális köcsögben tárolták és szerelmi varázsláshoz, valamint idegi gyógyításokhoz használták. Használta Rebi néne 1947- 89-ig. Gyűjtötte: és adományozta Barabás Erika Budapest.

Speciálisan átalakított paraszt órák. Az éjféli ütéseivel tompította az éjfél és az egy óra közötti (szellemek órája) időszakot. Használói: Kürtös család, Pély. Gyűjtötte és adományozta Bárány János Bécs.

Gyógynövény tartó lopótökből. Mikor házhoz hívták a boszorkányt gyógyítani, ilyenekbe vitte magával a meg felelő füveket vagy keveréket. Használta: Hóka füves ember 1936-62-ig. Gyűjtötte és adományozta Rotker Katalin Kecskemét.

Kavaró. Kenőcsök készítésénél használatos fenyőfakeverő. A körömvirág kenőcsön kívül mindet ilyennel kevertek. A fenyő anyagának is volt jelentősége. Használta Tecanéne Szatmárcseke, 1942-86-ig. Gyűjtötte és adományozta Farkas Dóra Nagyvárad.

Démonűző tojás. Feketére festett, kifujt pulyka vagy libatojás Egyszínű fonalból font kanóccal az ablakfélfára lógatták fel és így szavatolták a bőséget és a termékenységet. Használta: Soós család Szerencs. Gyűjtötte és adományozta Klumpera Imola Győr.

Növénygyujto favilla. Speciálisan csak nagybani gyógynövény gyujtéséhez. Például kamilla vagy egyedi összetételű széna a fürdőkhöz vagy gőzölésekhez (inhalálásokhoz). A vas rontja a növény hatásfokát. Használta Balog Júlia Ibrány l954- 81- ig. Gyűjtötte és adományozta V. Vanda Lia.

Speciális péklapátok. A teliholdat szimbolizálják. Seprűvel és a villával azonos helyet foglal el a néphitben a boszorkánysággal kapcsolatban. Ezekkel a lapátokkal húzták ki a kemencéből a növényes cipót, melynek forró belét a beteg testrészre helyezték. Főként gyengébb szélütésnél a fejre tették. Használták: Papeszku család Marosvásárhely 1928-61- ig. Gyujtötte és adományozta Kóródiné Vali.

Tilolók. Ilyet használtak a len tisztításához, amelyből a harmatszedő lepedőt szőtték. Használta és adományozta a Folek család Miskolc.

Speciális gyógyfűszedő sarló és kéreghántó szekerce. A fakéregből tudtak borogatást és teát is készíteni. Használta: Julcsi néne Visegrád 1921- 68- ig. Gyűjtötte és adományozta: Vladár Kálmán Vác

(Boszorkány múzeum 1. rész - 2. oldal)

Szövetség |  Hírek |  Szolgáltatások |  Tárgyak |  Boszorkányellátó |  Kapcsolat