x x x x x
magyar boszorkányszövetség
 .: A Szövetségről :.   .: Hírek :.   .: Tárgyak :.   .: Kapcsolat :. 
Újságcikkek | Tudósítások | Profi Boszorkányok | BoszorkányBár | Történetek

Cefalú és a ház

Aleister Crowley nyomában - Cefalú

Készülődés Compostella felé

COMPOSTELLA SAGA

Az átányi síremlék hatásának felülvizsgálata és megerősítése

Boszorkányok a kártyanaptárak tükrében

20 éves a Magyar Boszorkányszövetség!

A 2006-os szeghalmi boszorkányfesztivál

A tiszadadai boszorkánykiállítás

A 2005-s pécsi boszorkányfesztivál

MEGLÁTOGATTUK BORIS SUBOTICOT

Szeghalmi boszorkányfesztivál
2005.07.30.

Átányi Boszorkányfesztivál
2005.06.25

Ajkai territóriumi stúdió nyitás
2005.05.24.

Ceglédi Boszorkányfesztivál

A Sturovo-i Boszorkányfesztivál

Képek a Szövetség életéből

Boszorkánymúzeum katalogizált anyaga

Az Átányi csodatévő kőkoporsó

Átányi látogatás

Átány
PLUSSZ

Az Igazi Spanyol Inkvizíció

Ifjuságom barangolásai során...

Boszorkány központok, jósdák

Meglátogattuk a fa kegytárgyakat készitő boszorkány papot

Meglátogattuk az üveg kegytárgykészitő boszorkány papokat

Boszorkányos halottkultusz spiritiszta szemszögből!

(1.rész)

(2.rész)

Nevető fejfák

Boszorkányság régen és ma

A Magyar Boszorkányszövetség
új oktatási programja

A magyar spiritiszta szövetség

Képek a spiritiszta szövetség életéből

Fonyódi kirándulás
2

Fonyódi kirándulás

Nem kér állami támogatást a Magyar Boszorkány szövetség

Felhivás

Bejegyzett boszorkányok

 

 

Hírek

A tiszadadai boszorkánykiállítás

2005.11.24.

 

2005. november 24-én, meghívásra meglátogattuk a tiszadadai Tájház- Helyismereti- Néprajzi Gyüjtemény és Kiállítóhely, Boszorkányok- Babonák- Bűbájok Tiszadadán című kiállítást a megnyítóján. E kiállítás létrejöttét több dolog is motiválta: elsőnek,hogy 1751-ben három tiszadadai illetőségű embert fogtak perbe boszorkányság vádjával, másodsorban a Szövetségünk álltal üzemeltetett BOSZORKÁNY MÚZEUM adta az ötletet, hogy a fiatalsággal is megismertessék a boszorkányság pozitív oldalát.Aki a kiállítást szervezte és minket meghívott: Ifj. KOVÁCS GÉZA.

Kovács úr, egy rövid beszéd keretében megnyitotta a tárlatot és szivélyesen körbekalauzolt minket.

A faliujságon látni, hogy a kiállítást főleg gyerekeknek rendezték.A boszorkány szépségversenyre készitett Boszik csendben várják a díjkiosztást.

A gyerekek lassan gyülekeznek a díjkosztásra.

A jobboldali Úr, Haraszin Gyula, a település polgármestere, aki aktívan hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez, éppen dicsérő beszédet mond a gyerekek aktivitásáról. Középen a szervező: ifj. Kovács Géza, melette a díszvendég, aki kiválasztotta a legszebb boszit, Abafi Cézár.

A győztes az oklevelével és a barátaival, akik segítettek neki.

Az elismerő oklevél a megnyitó emlékére. KÖSZÖNJÜK!
És ezek után nekilendültünk megnézni a kiállított tárgyakat.

A bizonyos szellemidéző rosta. Az ollója igazi régi autentikus darab.

Egy autentikus paraszti asztal a párral és a csecsemő bölcsőjével. Ilyen asztalnál és ilyen terítőn jósoltak vagy mágiát csináltak.

A gonoszriasztó a falra akasztva, háttérben az asztal a rajtalévő használati tárgyakkal (ami varázskenőcs készítésére utal), előtérben a gyógynövények feldoldozásához használatos tárgyak és az elengedhetetlen kellék a boszorkányseprű.

Konyhaasztal, vérvarázsláshoz való előkészületek egy kitömött csirke makettjével szemléltetve. A második képen már a fözőfazék és a varázskönyv is látható.

Sparhet és kemence. A XVIII. században ilyenen készítették a gyógyteákat és a masszírozó krémeket esetleg a pogácsába vagy a cipóba sütött varázslatokat.

A XVIII. században használatos kredencek és tárolók, előtérben egy szövőszék amin akár, harmatszedő lepedőt is lehetett szőni.

Egy telejes kicsikerékgyártó felszerelés. A nyolcküllőjü kerék a boszorkányok szinbóluma (a nyolc napforduló jele). A szerszámokkal lehetett a fásszárú növények kérgét lehántani a gyógyfőzetek készítéséhez.

Egy teljes házi cipészműhely. A suszterek csinálták, hogy a bocskor vagy a csizma talpába beragasztották a szerencsehozó vagy rontó anyagokat és a vevője így ajándékozta meg a másik embert.

Vasból készült, mezőgazdasági használati tárgyak. Ilyenekkel szedték a gyógyfüveket, ásták ki a gyökereket és hántolták le a fakérget a gyógyfőzetek készítéséhez.

Fából készült, mezőgazdasági használati tárgyak. Ilyenekkel gyüjtötték össze, csépelték és szállították azokat a gyógyfüveket, amelynek nem tett jót a vassal való hosszabb érintkezés.

Itt a feldolgozáshoz szükséges tárgyakat mutatják be. A mérleget, a tárolóedényeket és a kézimalmot. Ilyennel pépesítették vagy aprították és tárolták a gyógynövényeket.

Sublót, ruhásszekrény és rokka. Ezekben tárolták a kész gyógyíreket és az elkészítéshez szükséges szerszámokat. A rokkán dolgozták fel a szövéshez szükséges anyagokat, amelyből akár harmatszedő lepedő vagy varázstakaró is lehetett.

Röviden ennyi volt a kiállítás. Sok tekintetben jobban bemutatta a régi paraszti életet, mint a mi boszorkány kiállításunk, néhány tárgyuk, még irigylésre is méltó, régi, autentikus darab. Sajnos ezeket régen gyüjtötték és nem figyeltek arra, hogy boszorkány kötődése is legyen, de így is dicséretre méltó tett, főleg látva a kis gyerekek érdeklődését és azt az igyekezetet, hogy lemossák a boszorkányokról azt negativ megítélést amit a klérus ránk rakott.

BRAVÓ TISZADADA! Boszorkány Áldás rátok!Szövetség |  Hírek |  Szolgáltatások |  Tárgyak |  Boszorkányellátó |  Kapcsolat